2007/06/30

Microsoft Surface - parádní věc


Microsoft představil svůj nejnovější produkt – dotykový počítač s názvem Surface. Věc je to vskutku futuristická – umožňuje jednoduché prohlížení fotografií a videí pohybem prstu po obrazovce, rozpoznávat a synchronizovat různá zařízení a třeba i nakupovat. Nejzajímavější je ovšem to, že je to v podstatě stůl určený do obývacího pokoje. Je vybaven 30" displejem (úhlopříčka 76 cm), vysoký je 56 centimetrů, široký 106 cm a hluboký 53 cm. Displej umí rozeznat najednou několik (možná i desítek) dotyků najednou, díky tomu se zábavy může účastnit celá rodina nebo kamarádi. Rozpozná různé pohyby, gesta a dokonce i předměty. Prostě interaktivita.


To vše je řízeno upraveným systémem Windows Vista, hardwarová specifikace zatím není známá. Díky vestavěnému Wifi 802.11 b/g, Ethernetu 10/100 a Bluetooth 2.0 se k němu dá připojit spousta zařízení od mobilních telefonů, PDA až po Zune nebo podobné přehrávače. Pozná dokonce i některé jiné objekty – například sklenici vody a podobně.

Microsoft Surface bude k dispozici koncem tohoto roku, zejména pro hotely, restaurace a další podobná místa. A cena? Asi 5.000-10.000 dolarů (asi 105-210 tisíc korun), což není zrovna málo. Pokud se chcete dovědět víc, navštivte oficiální prezentaci , kde jsou i videa tohoto „stolu“ přímo v akci.

2007/06/24

Kvůli olympijské pochodni postaví Číňané dálnici k Mount Everestu

Čína postaví dálnici k Mount Everestu. Důvodem je cesta olympijského ohně, která povede právě přes nejvyšší vrchol světa. Peking oznámil úmysl vynést olympijskou pochodeň až na 8 848 metrů vysokou horu letos v dubnu. Kritici ale tvrdí, že tím chce jen světu ukázat nadvládu nad Tibetem, který okupuje od roku 1951.

Práce na stavbě asfaltové komunikace mají začít už příští týden a náklady dosáhnou 20 milionů dolarů. Téměř 110 kilometrů hlavní silnice, která má být dokončena do čtyř měsíců, spojí úpatí Mount Everestu se základním táborem.

Do budoucna má pak podle Pekingu sloužit horolezcům i turistům. Hlavním oficiálním důvodem je ale pouť olympijské pochodně, která měří 136 tisíc kilometrů a je vůbec nejdelší v historii. V rámci 130 denní cesty bude oheň vynesen právě i na nejvyšší horu na světě.

2007/06/18

Jak piráti vyrobili atomový hřib v Krkonošších


Umělecká skupina Ztohoven se nabourala do ranního vysílání České televize. V pořadu Panorama se mezi on-line záběry z českých hor a měst objevil atomový hřib.



Záběry atomového výbuchu v údolí Krkonoš mohly vyděsit desítky tisíc diváků, kteří pořad obyčejně sledují. Ti, kdo znají kousky skupiny Ztohoven, asi hned věděli, která bije. Na záběru se totiž objevila její internetová adresa.

Panorama vysílá ČT2 každé ráno od 7:50. Přináší živé záběry panoramatických kamer z různých koutů republiky, současně informuje o povětrnostních podmínkách. Záběry z pirátského vstupu do vysílání pořadu můžete vidět ZDE.

"Už jsme zjistili majitele internetové adresy, která se v programu objevila, a vzhledem k tomu, že se jednalo o velmi nevhodné záběry, budeme se je snažit dohnat k maximální zodpovědnosti," sdělil Martin Krafl. ČT podá trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Krafl dále upřesnil, že pořad Panorama se nevyrábí přímo na Kavčích horách. "Hackeři se nabourali do záběrů, které pro ČT pořizuje společnost Sitour, jež program vyrábí. Konkrétně někdo napadl kameru v Černém Dole," doplnil.

Česká televize nyní podle Krafla posílí technickou ochranu vysílání tak, aby k podobným událostem už nemohlo dojít.

Hackerům hrozí stíhání
Provozovatele areálu v Černém Dole, společnost Markid Trutnov, akce pobouřila. "Dost nás to poškodilo. Kameru máme pronajatou, abychom v místech našich areálů podpořili turistiku. Zvažujeme trestní oznámení na neznámého pachatele," řekl ČTK mluvčí Radek Etrych.

Trutnovská policie zjišťuje, jak se "piráti" do vysílání nabourali. "Na místo vyjela hlídka, aby zařízení ohledala. Trestní oznámení jsme dosud od nikoho nepřijali," sdělil operační důstojník. "Zda došlo k šíření poplašné zprávy, bude výsledkem dalšího vyšetřování," dodal.

Hřib se líbil
Na stránkách umělecké skupiny vzbudila událost převážně kladné ohlasy. "Moc pěkná ukázka síly médií a hlavně její manipulovatelnosti, už se těším na další demonstraci," píše se na webu Ztohoven.

"Toto je jediná cesta, jak lidem otevřít oči a naučit je pochybovat o všem, co vysílají media," myslí si v podobném duchu přispěvatel diskuse na iKomentářích.

iDNES.cz zjistil, že doména Ztohoven.com byla založena teprve před dvěma dny. Zaregistrovanou ji má Tomáš Forejt z Prahy. Od skupiny se ale distancuje. "Já jsem jen registrátor jejich domény a hostingu, které si zaplatili ve čtvrtek," tvrdí.

Havlovo srdce a Znásilněný podvědomí
Skupina Ztohoven na sebe poprvé upozornila už v roce 2003. V pražském metru tehdy překryla osm set reklamních vitrín velkými otazníky. Akcí nazvanou Znásilněný podvědomí chtěla upozornit na neblahý vliv reklamy na člověka.

Ve stejném roce skupina překryla polovinu velkého neonového srdce, které výtvarník Jiří David umístil na Pražském hradě, a tak z něj vytvořila otazník.

Sdružení Ztohoven tvoří podle dostupných informací kolem dvaceti mladých umělců. Svou identitu skrývají pod pseudonymy Roman Týc, Petr Olejka, Tomáš Jasný, Otto Horší nebo Sláva Svoboda.




2007/06/17

Atentát na slivovici

Z Bruselu přišla pobuřující zpráva: z připravovaného zákona o označování lihovin v Evropské unii vypadlo ustanovení, které umožňovalo používat pro naši milovanou tradiční pálenku ze švestek pojmenování slivovice. Podaří se odvrátit ránu, jež by mnohé z nás zasáhla na místě z nejcitlivějších

V rámci chystaného zákona právě teď v metropoli evropské byrokracie probíhá bitva o novou definici vodky: při ní jde o těžké miliardy (spor se vede hlavně o to, zda lze jako vodku označovat i alkohol vyrobený z jiné suroviny než obilí). Do zákona jsme si však už v době našeho vstupu do EU klopotně prosadili, že jako slivovici uzná i produkt našich klasických palíren. Právě tahle pasáž ale teď z předlohy zákona záhadným způsobem zmizela!

Pardon, stal se omyl

Zbylý text pak praví, že jako slivovice bude označován pouze nápoj ze zemědělského lihu. Také vás hned napadlo, že jde o komplot velkovýrobců kořalek proti jejich trpasličím, leč početným palírenským konkurentům. To je však teorie stejně efektní jako málo pravděpodobná. Zpravodaj zákona Němec Horst Schnellhardt vcelku podle očekává ní tvrdí, že slivovicová pasáž textu vypadla omylem při jeho zkracování a úpravách. Hloupé ovšem je, že neúplný zákon prošel jednáním v příslušném výboru (jemuž mimo chodem šéfuje český europoslanec Miroslav Ouzký) a vydal se na

další pouť po spletitých stezkách legislavity ; to by mělo už tomto měsíci završit hlasování celého parlamentu. Naši europoslanci tak teď mají nový těžký úkol: během pár dnů musejí dát

dohromady pozměňovací návrh, který by nám slivovici zase vrátil. A hlavně prosadit ho na parlamentním fóru: To znamená vysvětlit stovkám lhostejných poslanců z celé Evropy, proč by pro něj měli hlasovat. Pomoci přitom má zpravodaj Horst Schnellhardt, na jehož hlavu vina za celou situaci padá především. Přesto ale nelze vyloučit, že se věc můžou nastat nejrůznější zmatky a průtahy. Lobistická síla slivovice přece jen není taková jako síla vodky: švestková vůně může být pro europoslance příliš slabá a nezajímavá. To by pro česko-moravsko-slezské pálenice znamenalo podobný průšvih jako dříve pro velkovýrobce lihovin zákaz používání slova rum. Pálila by se pak „švestkovice" nebo třeba „moravská voda"? Majitele pálenic možná čekají zlé časy. Budou kvůli Bruselu muset na slivovici zapomenout? Ale ne - věřme, že nám tradiční slivovice zůstane zachována. Jen to možná kvůli trapné byrokratické chybě bude chtít ještě dost času a úsilí.

Dnes o země, zítra do kalíšku!

Když je slivovice v ohrožení, protestují Valaši samozřejmě jako první. Na Pulčíně už dokonce stihli uspořádat manifestaci,

při níž pod heslem Dnes do země, zítra do kalíšku! zasadili 200 mladých stromků trnek (švestek).

„Pokud nám Brusel zakáže používat slovo slivovice, přijdou akce občanského odporu," prohlašovali jedním hlasem účastníci akce.

„To slovo je naše a my ho budeme používat dál, i kdyby se úředníci třeba postavili na hlavu!"

Pijme pivo z hrachoru

Základ slávy českého piva tvoři skvělý ječmen, ze kterého se vaří. To už se ale možná brzy stane minulostí. Vinou stále rostoucích teplot a silných letních dešťů totiž kvalita našich ječmenů rychle klesá. Experti z brněnského výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického proto už rok zkoušejí výrobu sladu I z jiných plodin, například cizrny, hrachoru a vigny! O chuti piv, která se z nich dají uvařit, však zatím nemáme žádné zprávy.

Nebeský chodník

Mezi architektonické rarity světa se nyní zařadil skleněný most, který vyčnívá nad Grand Canyonem v americké Arizoně.

Na jaře letošního roku byla nad největším kaňonem světa slavnostně otevřena unikátní skleněná vyhlídková terasa Skywalk, most ve tvaru podkovy. „Nebeský chodník“ je zavěšen ve výšce 1854 metrů nad řekou Colorado, tedy přibližně dvakrát výše, něž kam sahá špička nejvyššího mrakodrapu světa.

Fascinující stavba vyčnívá 21 metrů přes okraj strmého útesu a od pádu na dno propasti (trval by celých 15 sekund) dělí návštěvníky jen 8cm silné skleněné desky podlahy a 2,5 m vysoká skleněná stěna. 94 kovových tyčí, zavrtaných 14 metrů hluboko do vápencového masivu, drží konstrukci, která pohltila 150 tun oceli a 90 tun speciálně tvrzeného skla. Most se také stal nejodolnějším mostem na světě. Podle testů dokáže odolat náporů větru o síle tornáda, snese zatížení odpovídající hmotnosti 70letadel Boxing 747 i zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy stupnice.