2007/06/30

Microsoft Surface - parádní věc


Microsoft představil svůj nejnovější produkt – dotykový počítač s názvem Surface. Věc je to vskutku futuristická – umožňuje jednoduché prohlížení fotografií a videí pohybem prstu po obrazovce, rozpoznávat a synchronizovat různá zařízení a třeba i nakupovat. Nejzajímavější je ovšem to, že je to v podstatě stůl určený do obývacího pokoje. Je vybaven 30" displejem (úhlopříčka 76 cm), vysoký je 56 centimetrů, široký 106 cm a hluboký 53 cm. Displej umí rozeznat najednou několik (možná i desítek) dotyků najednou, díky tomu se zábavy může účastnit celá rodina nebo kamarádi. Rozpozná různé pohyby, gesta a dokonce i předměty. Prostě interaktivita.


To vše je řízeno upraveným systémem Windows Vista, hardwarová specifikace zatím není známá. Díky vestavěnému Wifi 802.11 b/g, Ethernetu 10/100 a Bluetooth 2.0 se k němu dá připojit spousta zařízení od mobilních telefonů, PDA až po Zune nebo podobné přehrávače. Pozná dokonce i některé jiné objekty – například sklenici vody a podobně.

Microsoft Surface bude k dispozici koncem tohoto roku, zejména pro hotely, restaurace a další podobná místa. A cena? Asi 5.000-10.000 dolarů (asi 105-210 tisíc korun), což není zrovna málo. Pokud se chcete dovědět víc, navštivte oficiální prezentaci , kde jsou i videa tohoto „stolu“ přímo v akci.

1 comment:

Galetta said...

Surface je fajn věc. Měl jsem ji docela dlouho. Pak jsem ji ale nahradil klasickou a tou byl iPad. To se zase ale nedá moc srovnávat. Teď se mi hodně líbí ten ohebný telefon. Jako nevím, jak to funguje, nejsem technik. Asi chápu, že to nebude třeba jako ohebný obklad, prostě tam bude nějaká pokročilá technologie. Ale jako ten princip a jen ten předpoklad ohebného telefonu se mi fakt líbí. :)